mari români
un program realizat de
TVR

trimite aceasta pagina unui prieten!

Lucia Hossu Longin

„RICHARD WURMBRAND”-un film regizat de Lucia Hossu Longin


-Realizator de televiziune, la STUDIOUL DE FILM TVR CINEMA al TELEVIZIUNII ROMÂNE;
-Absolventă a Facultăţii de Limba şi Literatura Română, UNIVERSITATEA BUCUREŞTI,
-Autor al unei serii de filme documentare despre Mihai Eminescu, Constantin Brâncuşi, Franyo Zoltan, Aurel Ciupe, ing. Dorin Pavel, Liviu Ciulei, Silviu Purcărete, publicistică de teatru şi film
-Redactor la numeroase filme şi piese de teatru TV, care au obţinut premii naţionale şi internaţionale
-Din 1991, începe realizarea serialului MEMORIALUL DURERII, care în prezent a ajuns la 120 de episoade difuzate, serial consacrat spaţiului concentraţionar românesc şi rezistenţei românilor în faţa comunismului. În septembrie 2001, s-au împlinit zece ani de la difuzarea primului episod. Filmul a fost oprit în mai 2004, când serialul abordase ultimul deceniu al epocii Ceauşescu.
-Redactor Şef al Redacţiei Film Documentar al Studioului de Film al SRTV (1993 – 1996)
-Membru în Consiliul de Administraţie al SRTV (1996 – 2000)
-Memorialul Durerii – serie nouă „O istorie care nu se învaţă la şcoală” a fost reluat, la cererea AFDPR şi a Academiei Civice, adresate Televiziunii Române în noiembrie 2005

DISTINCŢII

 1. PREMIUL SPECIAL al Uniunii Cineaştilor din România ( UCIN) 1992
 2. MARELE PREMIU al Asociaţiei Profesioniştilor de Televiziune din România (APTR) de două ori, în anii 1992 şi 1993
 3. PREMIUL REVISTEI „FLACĂRA” pentru personalitatea jurnalistică a anului 1993
 4. PREMIUL CEA MAI BUNĂ JURNALISTĂ a anului 1994 acordat pe baza unui TOP al marilor publicaţii şi posturi de televiziune
 5. PREMIUL Asociaţiei 21 Decembrie 1989 pentru JURNALISM ÎN SLUJBA ADEVĂRULUI, 1995
 6. PREMIUL SPERANŢA al Societăţii Timişoara pe anul 1995
 7. PREMIUL PNŢCD pentru prezentarea filmică a vieţii dramatice a ilustrului bărbat de stat CORNELIU COPOSU, în anul 1996
 8. PREMIUL pentru documentar de lung metraj, 1998 pentru România versus Cheng
 9. PREMIUL pentru MEMORIE la Festivalul Internaţional MIPA 2000, Spania (Muestra Internacional de Patrimonio Arquitectonico)
 10. Episoade din serialul „Memorialul Durerii” şi „Memorialul Bucureştilor” au fost selecţionate la marile festivaluri de televiziune de la Monte Carlo, Biaritz, Prix Europe, Prix Italia şi au fost selecţionate şi difuzate la Videoteca din Paris.
 11. Premiul pentru cel mai bun documentar acordat filmului „Memorialul Bucureştilor” la Festivalul Internaţional de la Carmona – octombrie 2003
 12. Diploma şi Medalia Jubiliară „Cardinal Iuliu Hossu” – acordate de Biserica Română Unită cu Roma pentru obiectivitate şi curaj în promovarea adevărului prin jurnalism – decembrie 2003.
 13. Premiul UCIN pentru film documentar – producător – „De origine română: Janny Holt” - 2005

În susţinerea autoarei MEMORIALULUI  DURERII, şi a filmelor din acest cunoscut serial, în perioada 1991 – 1996 au semnat importante personalităţi ale lumii culturale româneşti din Franţa, Germania, Elveţia, SUA. În România, apelul pentru apărarea acestui serial împotriva cenzurării şi interzicerii, a fost demarat de revista „22”, de cunoscuta dizidentă Doina Cornea.
Episoade din serialul „MEMORIALUL DURERII”, au fost difuzate pe TV-5 Franţa, de ziua României în 1 decembrie 1994, la VIDEOTECA din Paris (1996) şi de Televiziunea Franco-Germană  ARTE în noiembrie 1996.
Împreună cu echipa sa, Lucia Hossu Longin a tezaurizat pentru posteritate peste 150.000 de minute de imagini document, pe care le-a filmat cu personalităţi remarcabile, supravieţuitori ai gulagului românesc.
În anul 1993, Lucia Hossu Longin a fost invitată în SUA, de U.S. Information Agency (USIA) pentru un  stagiu profesional de 40 de zile în domeniul filmului documentar. Stagiul a cuprins contacte şi programe cu televiziuni naţionale şi private din New York, Washington, Chicago, San-Francisco, Los-Angeles, Boston.
Lucia Hossu Longin a fost producătorul executiv din partea Televiziunii Române al coproducţiei „Decreţeii” (regia Florin Iepan) film difuzat de „Arte” şi distins cu premii naţionale şi internaţionale.
Membră în Juriile de film documentar de la Praga, Dakino, Prix Italia
Vicepreşedintă a „Academiei Civice” (Fundaţie care administrează Muzeul - Memorial de la Sighet)
„Memorialul Durerii” (100 de episoade) a fost solicitat de Arhivele Hoover din SUA (copie pe CD) şi de Biblioteca Congresului din Washington.
Membră a Academiei Europene de Film cu sediul în Germania.