mari români
un program realizat de
TVR

trimite aceasta pagina unui prieten!

IOAN T. MORAR

n. 13 aprilie 1956, Şeitin, Arad


A citit de foarte devreme. Astfel că, înainte de a termina clasa întâi era deja un cititor gata format. Crede cu tărie că momentul alfabetizării este unul cu schimbări dramatice care te ajută să intrii într-o altă lume, o lume care te poate fascina sau nu… Şi dacă e fascinaţie pură şi nu doar un frison trecător atunci trebuie să dai şi tu ceva la schimb. El a dat: “Lindenfeld”-un roman socotit de unii o “farsă tragică”, de alţii o “parabolă a măştilor” şi, de o bună parte…film, o carte care “se vede”. A reuşit într-atât de mult încât romanul nu numai că povesteşte în mod credibil, dar reuşeşte să aibă şi un profund caracter cinematografic. « Lindenfeld » a fost răsplătit cu Premiul Naţional de Proză acordat de Ziarul de Iaşi.


Înainte de “Lindenfeld” spune că era “un prozator fără cărţi. Poet cu cărţi, dar prozator fără nimic scris.”


De fapt, a început prin a scrie teatru, apoi a trecut la poezie. E convins că rigoarea pe care o ai atunci când scrii versuri ajută foarte mult. Din alerta continuă a poetului faţă de fiecare cuvânt, faţă de fiecare semnificaţie, se naşte rigoarea prozatorului-poet.(Ioan T. Morar) Aşa că, nu a ezitat să exerseze. Înainte de apariţia primului roman, în 2005, a scris multă poezie. Sub semnătura lui au apărut volumele: „Vară indiană”, „Fumul şi spada”, „Şovăiala”, „ Neruşinarea”. Poeziile sale au fost traduse în engleză, franceză, poloneză, spaniolă şi maghiară. În prezent este membru al Uniunii Scriitorilor din România, care i-a acordat premiul pentru debut, în 1984, şi premiul pentru poezie în 2000.


Şi ca jurnalist are multe de spus. A scris la: „Forum studenţesc”, „Viaţa studenţească”, „Amfiteatru”, „Steaua”, „Luceafărul”, „Orizont”, „Dilema”. Este membru fondator al Academiei Caţavencu unde lucrează şi în prezent, iar din toamna lui 2004 este şi  senior editor la Cotidianul. A realizat totodată mai multe emisiuni de televiziune iar pană în 1996, a făcut parte din Grupul Divertis.


Mai presus de toate însă, Ioan T.Morar este unul dintre cei mai activi oameni de cultură ai momentului.


Votează cu Alexandru Ioan Cuza pentru că:
Fără Unirea lui Cuza nu ar fi existat România, marii poeţi ar fi scris într-o limbă a unor provincii oarecare, marii sportivi ar fi defilat sub alte stindarde, istoria noastră de pană la Cuza ar fi fost anexată de alte istorii. Şi, desigur, fără Unirea lui Cuza, regii de după el nu ar fi avut ce întregi şi desăvîrşi.
Cuza a făcut să se audă numele României în lume pentru că el a numit aşa ţara noastră!


În plan uman, Cuza a trăit o fundamentală transformare în momentul alegerii sale. A devenit primul mare bărbat de stat vizionar al ţării noastre. A avut de ales între interesele sale personale şi cele ale ţării. A ales ţara. A ales să plece în pribegie decît să pericliteze tînăra ţară şi reformele fără precedent promovate de el.