mari români
un program realizat de
TVR

trimite aceasta pagina unui prieten!

TOP 100

Mari Români

100 de Mari Români care sa ne reprezinte. Dintre ei, primii 10 merg mai departe. Numai unul va fi marele câstigator. Implica-te în continuare si decide cine va fi acesta.

11. NICOLAE CEAUŞESCU

A marcat istoria recentă a României într-un mod hotărâtor, iar 22 decembrie 1989 a devenit o dată de referință pentru fiecare român. La 11 ani era ucenic cizmar, iar la 47 ajungea în fruntea statului. A fost conducătorul comunist al României timp de 24 de ani. Împlinire măreață a epocii de aur, Casa Poporului (actualmente sediul Parlamentului) se numără printre cele mai mari construcții din lume, ocupând locul doi, după Pentagon .

12. VLAD ŢEPEŞ

În ciuda legendei, a fost un adevărat apărător al creștinătății. Deși era vestit pentru cruzimea lui și pentru faptul că își trăgea inamicii în țeapă, în timpul domniei sale Țara Româneasca și-a obținut temporar independența față de Poarta Otomană. A fost asasinat la sfârșitul lunii decembrie 1476 . Multă vreme s-a crezut că trupul i-a fost înmormântat la Mănăstirea Snagov. Cercetările recente au arătat c㠄mormântul“ lui Țepeș conține doar câteva oase de cal, datate din neolitic, și nicidecum oase domnești. Așadar, pentru istorici, rămane o întrebare care își așteaptă răspunsul: „Unde este mormântul lui Vlad Țepeș?”

13. GIGI BECALI

Oferea primul interviu în iulie 2000, când investea în cel mai puternic club de fotbal din România. În 2006, nu trece zi fără cel puțin o apariție televizată. Recunoaște că s-a băgat în fotbal din dorința de a deveni celebru. Apoi a realizat că vrea și putere, așa că s-a băgat și în politică. Bani avea, are și astăzi, este multimiliardar. Acuzat de evaziune fiscală, un dubios schimb de teren cu Armata, inflexiuni legionare ale discursului. Generos față de sinistrați.

14. HENRI COANDĂ

Fascinat de miracolul vântului, a reușit primul zbor aeroactiv din lume, cu un avion construit integral de el și propulsat de un motoreactor. A construit numeroase avioane cunoscute sub numele de Bristol-Coandă și a descoperit efectul Coandă, cu aplicații în multe domenii.

15. GHEORGHE HAGI

În anul 2000 nu s-a sfârșit lumea, iar Hagi a fost proclamat zeul fotbalului, cel mai bun fotbalist român al tuturor timpurilor. A început prin a juca cu o minge făcută din cârpe. Un model pentru copiii săraci care se hrănesc cu fotbal și vise.

16. ION LUCA CARAGIALE

Singurul dramaturg care a “simțit enorm” și-a “văzut monstruos”, deasupra vremii sale, un destin care ilustrează exemplar cazul scriitorului aflat într-o neîncetată hărțuială cu contemporanii. Pamfletarul tuturor mofturilor românești, creatorul schiței, satiric și concis, “romanul” lui Caragiale, demagog și pișicher, “curat murdar”, a devenit nemuritor grație lui nenea Iancu.

17. NICOLAE IORGA

Personalitate impunătoare, minte luminată, a scotocit în toate arhivele lumii după documente privind istoria românilor. Cunoștea aproape toate limbile moderne și a fost cel mai prolific cărturar al neamului românesc: 1250 de volume și 25.000 de articole.

18. CONSTANTIN BRÂNCOVEANU

Cu vocație de ctitor, a avut 25 de ani de domnie fără războaie și a dovedit o deschidere culturală fără precedent. A conturat și impus în arhitectură stilul brâncovenesc. A murit pentru cruce la Stambul, decapitat laolaltă cu cei patru fii ai săi, devenind sfântul voievod martir al bisericii române, intrând în legendă și balade.

19. GEORGE ENESCU

S-a regăsit în elita mondială muzicală de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX. A cucerit marile scene ale vremii sale, a întemeiat școala muzicală românească modernă. A fost profesorul unor mari instrumentiști: Dinu Lipatti, Yehudi Menuhin. Enescu a fost destinat să impună spiritualitatea românească în cultura universală.

20. GREGORIAN BIVOLARU

Personaj controversat, inclusiv din punct de vedere juridic. A creat Mișcarea pentru Integrare Spirituală în Absolut, ai cărei adepți afirmă că au devenit mai buni datorită lui. Se spune însă despre MISA că ar încuraja practici cel puțin discutabile. Arestat, apoi cercetat în libertate în România, Gregorian Bivolaru a reușit să ajungă în Suedia, care a refuzat să-l extrădeze.

21. MIREL RĂDOI

Poartă banderola de căpitan al celei mai titrate formații de club din România. A câștigat trei trofee cu Steaua și este unul dintre jucătorii de bază în naționala noastră. Este extrem de iubit în rândul fanilor. Unul dintre motive: deși marile cluburi europene au oferit bani grei pentru el, Mirel Rădoi a preferat să rămână la Steaua, pe o sumă mult mai mică.

22. CORNELIU ZELEA CODREANU

Credea că numai o nație românească puternică și stăpână va putea rezolva toate problemele românești. Cerea o conducere românească României, o legiferare românească, legi de protecție a elementului românesc. În 1927, întemeia „Legiunea Arhanghelul Mihail”, iar patru ani mai târziu forma “Garda de Fier”, ambele organizații fiind responsabile pentru multe crime. Corneliu Zelea Codreanu a fost asasinat, din ordinul lui Carol al II-lea, de către jandarmii care îl transportau la Jilava.

23. NICOLAE TITULESCU

Ministru de Externe al unei țări mici care a făcut politică mare. A fost în repetate rânduri președinte al Ligii Națiunilor. Politician al păcii, a lansat ideea unei Europe Unite când a introdus sintagma «spiritualizarea frontierelor». Orator impresionant, diplomat de excepție, Titulescu a fost considerat un ministru al Europei.

24. FERDINAND I

Timidul înnăscut care vorbea greaca veche și ebraica, eruditul, pasionatul de botanică, avea să devină, în numai 13 ani de la urcarea pe tron, Ferdinand “Întregitorul”, primul rege al tuturor românilor. De dragul românilor, Ferdinand a luat decizia de a intra în război împotriva țării sale natale, în 1916.

25. MIHAI I

A fost de doua ori rege al Romaniei. Prima oara a fost detronat de chiar tatal sau, iar a doua obligat sa abdice de catre comunisti. I s-a permis sa se intoarca in tara abia dupa 50 de ani. In tot acest timp nu a facut decat sa poarte solia Romaniei in lume.

26. DECEBAL

Romanii l-au respectat atât de mult încât l-au imortalizat pe Columna lui Traian. Strateg talentat, potrivnic de temut, Decebal a unificat regatul geto-dac, a organizat și condus două războaie de apărare împotriva expansiunii romane. Acesta a fost în fapt actul de naștere al poporului român.

27. TRAIAN BĂSESCU

Ministru al Transporturilor în guvernele Roman, Stolojan, Ciorbea, Vasile și Isărescu, iar între 2000 și 2004 primar al Bucureștiului, la utimele alegeri, a spus „DA” și a devenit președintele României: Traian Băsescu.

28. GHEORGHE MUREŞAN

Singurul român care a jucat vreodată în cel mai tare campionat de baschet din lume, NBA. Talia sa impresionantă, dar și firea sa blândă, l-au propulsat neașteptat la Hollywood, într-un film în care a jucat alături de Billy Crystal. În ambele ipostaze, Ghiță Mureșan a făcut să se vorbească de bine despre România.

29. ION I. C. BRĂTIANU

Abil și fermecător, avea vocație nativă de conducător și câștiga fără să-și facă dușmani. A dominat viața politică timp de două decenii și a avut un rol esențial în desăvârșirea unirii de la 1918. Ca primar, a aliniat Bucureștiul la nivelul marilor capitale europene și a lansat sintagma “prin noi înșine”.

30. RĂZVAN LUCESCU

Așchia nu sare departe de trunchi. Ca jucător nu a atins performanțele și gloria tatălui său, în schimb ca antrenor se pregătește s-o facă. Până una-alta, a reușit să-și învingă mentorul în meci direct. La vârsta la care alți antrenori încă visează performanțe, Răzvan Lucescu are deja în palmares o Cupă a României.

31. NICOLAE PAULESCU

Are marele merit de a fi descoperit insulina (pancreina), hormon folosit împotriva diabetului. Premiul Nobel pentru epocala descoperire l-au primit însă doi biochimiști canadieni. Paulescu nu și-a revenit niciodată după nedreptatea care i s-a făcut. Profund ortodox, mistic aproape, cu ieșiri antisemite, controversat, a trăit ca un ascet și a murit ca un sfânt.

32. IULIU MANIU

Nici un om politic nu l-a egalat pe tărâmul opoziției. A făcut din lupta politică un exercițiu al democrației, și-a apărat adversarii de idei în procese politice. Perseverența cu care a criticat greșelile puterii a ținut sus steagul democrației. El este cel care a dat vieții politice interbelice o dimensiune morală.

33. IULIU HOSSU

În 1969, deși Biserica greco-catolică se afla în afara legii, Iuliu Hossu a fost investit primul Cardinal al Papei provenit dintr-o Biserică românească. Exemplu de devotament și răbdare în suferință, n-a acceptat compromisul în dauna credinței, a Bisericii sau a națiunii. A murit spunând: „Lupta mea s-a sfârșit, a voastră continuă”.

34. EMIL CIORAN

Unul dintre puținii români acreditați de cultura europeană, a avut șansa și harul să-și ridice opera în mijlocul culturii franceze. A demolat solemnitățile intelectuale de până la el. A avut frenezia lucidității și, pentru sinceritatea sa împinsă până la paroxism, a fost catalogat drept cinic. Secretul vieții și operei lui Cioran stă în ușurința cu care condensează toate gândurile și trăirile sale în aforisme.

35. IANCU AVRAM

Crăișorul munților, personaj de legendă, fruntașul intelectualilor transilvăneni în timpul revoluției de la 1848, conducătorul oștirii moților. A luptat pentru desființarea iobagiei și acordarea libertăților naționale. Deși a fost înșelat de habsburgi cu promisiuni mincinoase, a rămas un simbol al luptei împotriva asupritorilor.

36. BUREBISTA

Este asasinat de către aristocrația nemulțumită de creșterea puterii sale, în același an cu Cezar. Moartea lui a provocat mari transformări. Pe de o parte, triburile străine și-au obținut independența, iar pe de altă parte, statul dac centralizat s-a fărâmițat în mai multe formațiuni politice. “Ajuns în fruntea neamului său, care era istovit de războaie dese, getul Burebista l-a înălțat atât de mult prin exerciții, abținere de la vin și ascultare față de porunci, încât în câțiva ani a făurit un stat puternic și a supus geților cea mai mare parte din populațiile vecine, ajungând să fie temut chiar și de romani", scria Strabon la puțină vreme de la moartea lui Burebista.

37. REGINA MARIA

Născută în familia regală britanică și înrudită cu toți puternicii zilei, Regina Maria a făcut România cunoscută în lume. Timiditatea regelui Ferdinand a fost suplinită de puternica personalitate a reginei. Cu îndrăzneală și hotărâre, se dedica răniților ca soră de caritate, în primul război mondial.

38. PETRE ŢUŢEA

Un mare om de dreapta, filosof în celula morții, după ce-a ieșit din închisorile comuniste a devenit un adevărat lider creștin laic. A uimit prin altitudine și excelență morală. Se auto-definește astfel: „Petre Țuțea, românul. Am apărat interesele țării în mod eroic, nu diplomatic. Prin iubire și suferință”.

39. CORNELIU COPOSU

Dacă ai fi politician, ai disprețui funcțiile și onorurile? Dacă ai fi privat de libertate și torturat vreme de 17 ani, ai putea să nu-ți abandonezi principiile și crezul? Coposu a reușit. A rezistat unei campanii de demonizare, fiind singurul politician post-decembrist despre care astăzi până și dușmanii vorbesc cu admirație.

40. AUREL VLAICU

A proiectat și construit două avioane monoplane (Vlaicu 1 și Vlaicu 2) și primul avion de construcție metalică din lume. În ambiția de a trece Carpații, s-a prăbușit lângă Câmpina, în toamna anului 1913.

41. IOSIF TRIFA

Înființarea și dezvoltarea “Oastei Domnului” este inseparabil legată de fondatorul ei, preotul Iosif Trifa. Pentru el, două lucruri au fost cu adevărat importante: apostolatul laic și voluntariatul duhovnicesc. Soluția văzută de preotul Trifa pentru regenerarea duhovnicească a țării era pocăința interioară: „Numai o singură doftorie poate da lumii și țării noastre sănătatea și mântuirea: să se întoarcă oamenii și popoarele la Iisus".

42. NICHITA STĂNESCU

Creatorul unui nou limbaj poetic, mărturisea că prima barieră pe care a rupt-o a fost aceea a cuvintelor, făcându-l să se întoarcă la poezia personală. Implozia asumată a însăși ființei sale a devenit poezia care a însemnat enorm pentru destinul literaturii române.

43. ION CREANGĂ

Cel mai mare povestitor român, comparabil cu Rabelais și Cervantes, geniu naiv, a recreat limba țărănească și a turnat-o în tiparele unei rostiri individuale, originale. În opera lui se păstrează și se învață limba de care se leagă tot trecutul nostru.

44. MĂDALINA MANOLE

A debutat în muzică la vârsta de 15 ani, cu propriile compoziții folk. Declară că nu se poate vindeca de muzică. Cel puțin, până acum, nu a găsit antidotul. A lansat zeci de șlagăre, iar pentru muzica românească va rămâne pentru totdeauna: “Fata cu părul de foc”. Mădălina Manole!

45. CORNELIU VADIM TUDOR

Scriitor, jurnalist și politician. A înființat “Partidul România Mare”. Considerat de către unii drept naționalist extremist, respinge această catalogare, considerându-se doar un bun român. Este una dintre cele mai contestate personalități ale scenei politice, inclusiv pentru atitudinile sale de dinainte de decembrie 1989. A susținut mineriadele din 1999 și a amenințat că, dacă va ajunge la putere, va stârpi corupția prin execuții publice.

46. TRAIAN VUIA

Este primul om care a reușit să se desprindă de pământ cu un aparat mai greu decât aerul, decolat prin forța motorului. A dovedit astfel întregii lumii că zborul mecanic este posibil. În plus, a conceput și construit doua tipuri de elicoptere.

47. LUCIAN BLAGA

Singurul filosof român care are un sistem, cel mai împlinit gânditor român, a dat lumii o lirică deschisă miracolelor, o poezie guvernată de ideile și de teoriile sale filosofice. A tradus din lirica universală direct în graiul poeziei sale. Destinul său a fost creația: poetică, teatrală și filosofică.

48. GEORGE EMIL PALADE

Singurul român care a primit premiul Nobel, părintele biologiei celulare moderne. A realizat importanța deosebită a microscopiei electronice și a biochimiei în studiile de citologie. A primit din mina lui Ronald Regan medalia Statelor Unite pentru merite deosebite în domeniul științei.

49. ANA ASLAN

Este femeia care a dat o palmă bătrâneții, inventatoarea medicamentelor Gerovital H3 și Aslavital. A descoperit formula-minune care a încetinit îmbătrânirea a peste 30 de șefi de state, de la Kennedy, de Gaulle, Tito, până la soții Ceaușescu și Gorbaciov.

50. ADRIAN MUTU

Paradoxal, cea mai mare performanță a lui n-a fost realizată pe stadion. Deși a fost și este disputat de marile cluburi ale lumii. Deși i se spune „Briliantul”. Marele lui succes este că a știut să găsească drumul înapoi către performanță atunci când viața îl trăsese pe o cărare dubioasă. Se întâmplă rar asta. Acum, Adrian Mutu este încă în căutarea unui sezon constant bun.

51. FLORIN PIERSIC

Pentru că și româncele visau la un Făt-Frumos gen Alain Delon, au primit un Piersic. Harap-Alb, Mărgelatu, Șaptecai, Pintea sunt personaje care au intrat în conștiința populară. Cu o memorie de elefant, Piersic rămâne o istorie vie, povestită, a teatrului românesc.

52. MIHAIL KOGALNICEANU

Orator remarcabil și spirit luminat a fost organizatorul și purtătorul de cuvânt al mișcării unioniste. Sfetnicul lui Vodă Cuza a scris programul complet al revoluției române de la 1848 și a făcut din revista “Dacia Literar㔠un manifest pentru românii din cele trei provincii. A inițiat și susținut reformele și actele domniei lui Cuza.

53. IANCSI KOROSSY

Este un autodidact, dar învățându-se pe sine a învățat cum să-i învețe și pe cei din jur să iubească jazz-ul. În anii 60, acest gen muzical a devenit, datorită lui, o formă a rezistenței prin cultură. Spirit liber, Iancsi Korossy a fost primul care, în cadrul improvizației jazzistice, a introdus elemente ritmico-melodice preluate din folclorul nostru. Așa a apărut ethno-jazzul și în peisajul muzical românesc.

54. DIMITRIE CANTEMIR

Domnitor erudit, de formație enciclopedică, un «Lorenzo de Medici» al nostru, om al Renașterii, a lămurit și dovedit problema unității poporului român și a continuității noastre pe teritoriul Daciei. A pus bazele unor specii literare: fabula, elegia, romanul alegoric, pamfletul politic. «Homo universalis», cel mai de seamă gânditor din cultura română veche.

55. ILIE NĂSTASE

Rebel înnăscut, incurabil, show-man în arena de tenis, a fost numărul 1 mondial și a câștigat 57 de titluri. Maestrul sportului alb, a adus țării o reputație excepțională, într-o vreme în care România comunistă juca doar pe zgură, la perete.

56. GHEORGHE ZAMFIR

Nimeni până la el și nimeni după el n-a reușit să scoată din nai asemenea sunete vrăjite, mistice, profund românești. În anii ‘70 cucerește întreaga lume, susținând zeci de concerte cu casa închisă. A revoluționat arta sunetului și a făcut să se nască inedita apropiere dintre nai și orgă.

57. GICĂ PETRESCU

Nemuritorul, cel care și la 90 de ani încă mai cânta „live”, părintele muzicii de petrecere, deținător al recordului de hituri compuse și interpretate de el: 1.500. Inconfundabilă voce a muzicii de estradă și lăutărești, trubadurul fără vârstă.

58. ELISABETA RIZEA

Femeia simplă, de la țară, care, torturată cu sălbăticie în temnițele comuniste, nu i-a trădat pe luptătorii din munți (grupul Arsenescu- Arnăuțoiu). Simbol al rezistenței anti-comuniste, a vrut să trăiască și să moară ca un om liber. N-a renunțat la credința ei nici măcăr când a fost atârnată cu părul de un cârlig și bătută până la pierderea cunoștinței.

59. BULĂ

Personaj fictiv, dar realist. Descendent (bastard?) al lui Păcală și Mitică. Pare când foarte șmecher, când foarte fraier. În ambele ipostaze, șochează. ªi stârnește râsul. Râdem de el ca să nu râdem de noi.

60. AMZA PELLEA

Cel mai oltean din promoția de aur a teatrului românesc, comediant în aceeași măsură și cu aceeași forță cu care juca dramă, fermecător, a făcut din Nea Mărin un brand național. Le-a asigurat oltenilor celebritatea prin gagurile cu nepotul Sucă și zaibărul oltenesc și l-a interpretat magistral pe Mihai Viteazu.

61. MATEI CORVIN

Valah de origine, născut lângă Cluj, Matei Corvin a domnit 32 de ani ca rege al... Ungariei. A fost una dintre cele mai strălucite conduceri, în timpul său această țară cunoscând cea mai vastă întindere din istorie.

62. MIRCEA CEL BATRAN

Cât timp Mircea a trăit și a condus Țara Românească, turcii au fost opriți la Dunăre. În vremea domniei sale, țara reintră în posesia Severinului, Almașului și Făgărașului, atingând cea mai mare întindere de până atunci.

63. TITU MAIORESCU

A întemeiat celebra școal㠄Junimea”, a fixat normele limbii literare, a înlăturat barbarismele, „Logica” sa este primul manual temeinic întocmit. Ca scriitor și orator a consacrat stilul lapidar, energic și pregnant, format sub influența marilor scriitori latini. A avut un rol hotărâtor în cultura modernă.

64. TOMA CARAGIU

Din nefericire îl ținem minte pentru câteva scheciuri televizate de Anul Nou și prea puține roluri în filme – o percepție facilă. Marele său talent a fost valorificat însă pe scenă, acolo unde Toma putea să fie același mereu și mereu altul. Senzațional în orice rol, ironic, grav și subtil, putea să te facă să izbucnești în râs sau în plâns.

65. MIHAI TRĂISTARIU

N-a câștigat Eurovisionul, dar a convins Europa să cânte din toți rărunchii “Tornero”. A participat de șase ori la selecția naționala până să convingă. Nu a renunțat nicio clipă la visul său. Între timp a obținut aproximativ treizeci de premii naționale și internaționale de muzică. ªi-a dorit din tot sufletul să o ajungă pe Mariah Carey, singura cântăreață din lume a cărui ambitus vocal ocupă cinci octave, și a reușit.

66. ANDREEA MARIN

După o ascensiune de șase zile, a devenit prima jurnalistă din România care a pus piciorul pe cel mai înalt vârf al masivului Kilimanjaro. Românca a notat în jurnalul ei: „Acum știu că fiecare dintre noi trebuie să urce un munte, care să-i incerce limitele, să-i pună la încercare forța psihică, răbdarea, înțelegerea, puterea de concentrare în condiții extreme”. Dar Andreea Marin nu a cucerit numai un munte, ci și inimile românilor.

67. EMIL RACOVIŢĂ

Românul care a cucerit Polul Sud împreună cu Amudsen și a explorat un tărâm spre care nimeni nu s-a încumetat să meargă până atunci, Antartica. A înființat primul institut de speologie din lume, în 1920, la Cluj

68. VICTOR BABEŞ

Fascinat de descoperirile lui Pasteur, în laboratorul căruia a lucrat, Babeș a scris primul tratat de bacteriologie din lume. Fondatorul școlii de microbiologie a adus contribuții importante în studiul bolilor infecțioase: pelagră, turbare, lepră sau tuberculoză.

69. NICOLAE BĂLCESCU

Sufletul revoluției de la 1848 în Țara Românească, arestat și hăituit de autorități, mereu fugar, exilat, a crezut în “luminarea mulțimii”, în dezrobirea și împroprietărirea țăranilor, în dreptate și frăție. Figură simbolică a revoluției, învins în viață, învingător în posteritate.

70. HORIA ROMAN PATAPIEVICI

Fizician filozof, aflat în sfera de interes a legendarului „căpitan Soare”. A fost acuzat că are, în cărțile sale, un limbaj pretențios. Apoi a fost acuzat de un limbaj prea frust. Mult mai aproape de adevăr, cineva a spus că vorbește „fără un fir de praf”. Horia Roman Patapievici pare să fi citit toate cărțile care s-au scris vreodată, dar cunoaște perfect și rockul anilor '70.

71. ION ILIESCU

Înainte de 1989 a fost, printre altele, ministru al Tineretului și secretar general al Uniunii Tineretului Comunist. Apoi a căzut în dizgrație. În ‘ 89 a fost privit ca un salvator, drept care a fost ales pre ș edinte și apoi reales de două ori. Este considerat vinovat de violenta venire la București a minerilor, în mai multe rânduri. Astăzi, deși a pierdut până și șefia partidului, Ion Iliescu rămâne un pion important al PSD și încearcă să creeze un pol social-democrat.

72. MARIN PREDA

“Cel mai iubit dintre pământeni” a tulburat realismul socialist cu luciditatea sa, a fixat în eternitate o realitate pierdută, aceea a satului românesc tradițional, pe cale de dispariție. În „Moromeții” trăiesc ultimii țărani autentici, arhaici.

73. EUGEN IONESCU

A răsturnat toate tiparele teatrului, a dinamitat limba și a violentat conștiințele. Afirmat inițial în cultura română (“NU”, lucrare în care ironizează fără reverențe scrierile marilor figuri ale literaturii române), devine în anii '60 o glorie națională a Franței, la fel ca Beckett și Sartre. S-a impus ca întemeietorul unui nou curent, teatrul absurdului, iar în 1970 devine membru al Academiei Franceze.

74. DUMITRU STĂNILOAE

A transformat apoape de unul singur teologia ortodoxă română, dându-i o orientare total diferită față de perioada interbelică. Ctitor al Filocaliilor, traducător de seamă al sfinților părinți. A crezut în „Rugul aprins”, mișcare spirituală care se opunea comuniștilor, și a pătimit în închisoare pentru credința sa.

75. ALEXANDRU TODEA

După ani grei de temniță, devine mitropolitul greco-catolicilor în clandestinitate. Reface astfel „ochiurile” dispersate ale Bisericii sale interzise. Simbol al suferinței îndurate din pricina credinței pe care slujit-o, este investit Cardinal de către Papa Ioan Paul al II-lea, recunoaștere supremă după o viață de jertfă și credință.

76. TUDOR GHEORGHE

“De fiecare dată când îl ascult – și asta se întâmplă des – Tudor Gheorghe îmi confirmă bănuiala că poezia româneasc㠖 populară și cultă poate mișca munții”. Aceste cuvinte au fost rostite de către un poet: Marin Sorescu. Legând frăție de cruce cu Don Quijote, Tudor Gheorghe se încăpățânează să creadă că, în aceste vremuri, „muzica încă se poate relogodi cu poezia”. Cântăreț pe sufletul multor români, Tudor Gheorghe crede că România se poate schimba într-un singur fel: reîntoarcerea la valorile esențiale.

77. ION ŢIRIAC

În 1970, a câștigat împreună cu Ilie Năstase turneul de dublu de la Roland Garros . Tot împreună au luptat cu SUA în trei finale de Cupă Davis. Din 1984 până în 1993 a fost managerul lui Boris Becker . N u este doar unul dintre cei mai bogați români, ci și „un magnat al sportului”. Ales președinte al Comitetului Olimpic Român, scopul său principal a devenit acela de a face COR independent din punct de vedere financiar. „Important nu este câți bani ai”, e de părere Ion Țiriac, „ci câte persoane bogate aduci ca să sprijine ideea.”

78. ILIE CLEOPA

A fost, așa cum se spunea despre călugării ruși din secolul al 18-lea, nebun întru Hristos , nebun în iubirea sa imensă pentru Dumnezeu. A rămas unul dintre oamenii aceia rari pe care ni-i amintim într-o singură ipostază: îngenuncheați, cu palmele încleștate în rugă. Nimeni nu ieșea de sub epitrahilul său tulburat, nemulțumit sau cu îndoială. De șapte ani de când s-a stins, mii de credincioși îl regretă pe părintele Ilie Cleopa, unul dintre cei mai mari duhovnici pe care i-a avut România.

79. ARSENIE BOCA

Nu a fost numai teolog, ci a avut și studii de Belle Arte și de medicină. Arhimandritul Teofil Părăianu de la Mănăstirea de la Sâmbătă îl considera un geniu, pentru că, pe lângă cultură, mai avea “încă ceva”. Părintele Arsenie Boca a fost unul dintre cei mai mari duhovnici pe care i-a avut țara noastră. Înainte de a muri le-a spus celor care aveau atât de mare nevoie de el: „Eu mă duc, dar de acolo de unde oi fi am să vă ajut mai mult ca până acum”.

80. BĂNEL NICOLITA

Este Jardel al României, unul dintre cei mai iubiți fotbaliști ai momentului. La Steaua poartă tricoul cu numărul 16, iar în echipa națională pe cel cu numărul 20. A pornit dintr-un mic oraș al Brăilei și a devenit în scurt timp un exemplu al reușitei pentru zecile de mii de copii săraci ai țării. I-a trebuit un singur meci pentru a-și dovedi priceperea: returul cu Betis Sevilla din optimile de finală ale Cupei UEFA. Pentru echipa națională, Bănel Nicoliță este una dintre marile speranțe.

81. DUMITRU CORNILESCU

“Dacă viața creștină a poporului izvorăște din cunoașterea Bibliei, iar eu nu pot înțelege ce este scris acolo, cum va înțelege oare poporul?". Acest gând l-a urmărit pe preotul Dumitru Cornilescu până ce, în final, l-a determinat să înceapă traducerea Bibliei în limba română modernă. În 1921, apărea Noul Testament, urmându-i, câteva luni mai târziu, restul cărții sacre. În urma unor puternice divergențe doctrinare cu cercurile teologice ale vremii, Cornilescu, la îndemnul Patriarhului Miron Cristea, a părăsit România. A murit în exil cu gândul la țara sa.

82. GRIGORE MOISIL

Îi datorăm primele mașini electronice de calcul. Este tatăl informaticii teoretice din România. Încă din 1953 spunea că «foarte curând, oamenii se vor împărți în două categorii: oameni bătrâni și oameni care știu să lucreze pe calculator». Este fondator al școlii de algebră a logicii și al celei vizând teoria algebrică a mecanismelor automate.

83. CLAUDIU NICULESCU

Treizeci de ani, 185 de jocuri în Divizia A, 102 goluri marcate. Presa i-a atribuit mai multe legături cu femei aduse în prim-plan de televiziune. Și-a început drumul fotbalistic la Craiova și tot acolo a debutat în Divizia A. Din 2001 este „câine roșu”, cu un scurt intermezzo italian. La clubul din Șoseaua Ștefan cel Mare, Claudiu Niculescu a devenit campion național, câștigător al Cupei României și a Supercupei, golgheter al primei scene fotbalistice a țării.

84. FLORENTIN PETRE

A plecat la ȚSKA Sofia, făcând toată suflarea dinamovistă să ofteze. Dar așa-i în fotbal. La cei numai 1 metru 66 ai săi, era nu doar căpitanul echipei, ci și sufletul ei. De altfel, juca aici încă de la debutul în Divizia A, în 1994, fiind probabil cel mai iubit dintre toți. Mai ales că a avut puterea să treacă peste o boală care i-a întrerupt cariera mai mult de un an. Numele său este Florentin Petre.

85. MARIUS MOGA

Numele lui a devenit o marcă. Nu există proiect în care să se implice și care să nu aibă un succes răsunător. Câtăreți din cele mai diverse genuri sunt înnebuniți să colaboreze cu el, macar și pentru o singură piesă. Nu putem vorbi despre un nume de succes din muzica de astăzi cu care el să nu fi avut vreo legătură. Pe cea mai bună parte a lor, chiar el le-a lansat. Astăzi, pe lângă toate mai are și propria lui formație. Marius Moga!

86. NICOLAE STEINHARDT

Atlet al suferinței, model de intelectual creștin, condamnat în procesul lui Constantin Noica, evreu convertit la creștinism în condițiile extreme ale temnițelor comuniste, a reușit să evadeze din universul concentraționar prin credință. În testamentul său literar («Jurnalul fericirii») propune singura soluție, cea a credinței, pentru a ieși din orice formă de încarcerare.

87. LAURA STOICA

Melodia care a consacrat-o definitiv în inimile românilor i-a fost și sumbră premoniție: „Un actor grăbit”. Prea grăbită, Laura Stoica ne-a părăsit brusc, violent, la scurt timp după relansarea ei, consecutivă unui con de umbră, în momentul în care se pregătea pentru o altă viață, inclusiv în postura de mamă.

88. CĂTĂLIN HALDAN

Oltenița, 5 octombrie 2000, minutul 74 al partidei amicale aantierul Naval Oltenița - Dinamo. Scorul este 5-0 în favoarea oaspeților, care recuperează o minge și se lansează în atac. Cătălin Hâldan pleacă de pe linia careului propriu de 16 metri către centrul terenului, dar nu mai apucă să facă decât câțiva pași... Avea 24 de ani și pleca în cel mai lung turneu. Fanii săi îl supranumesc „Unicul Căpitan”, iar în memoria sa una dintre peluzele Stadionului Dinamo îi poartă numele. De acolo de sus, Cătălin a devenit îngerul păzitor al echipei.

89. ANGHEL SALIGNY

La începutul secolului XX, o parte dintre minunile tehnice purtau numele lui Saligny. Artizanul podului de la Cernavodă a excelat în știința construcțiilor metalice și din beton armat, a găsit soluții unice în construirea podurilor, a construcțiilor industriale, precum și a silozurilor pentru grâu.

90. IVAN PATZAICHIN

Cu înfătișarea aspră a pescarilor din Delta Dunării, cu o voință incredibilă și o modestie înnăscută, a schimbat vâsla dunărenilor cu pagaia marilor campioni de kaiac-canoe. A obținut prin puterea și hotărârea lui patru titluri olimpice, fără să aștepte nimic de la peștișorul de aur.

91. MARIA TĂNASE

Cântecele ei surprind esența filosofiei și trăirii românești. America a avut-o pe Marilyn Monroe, Franța pe Edith Piaf, noi pe Maria Tănase. Fata care a copilărit în mahalaua Cărămidarilor din București a reprezentat România la expoziția Mondială de la Paris din 1938, alături de Constantin Brâncuși. A cântat în fața președintelui SUA, Hoover, în fața lui Andre Gide, Menuhin sau Enescu.

92. SERGIU NICOLAESCU

Se consider㠓un Berbec autentic, încăpățânat în tot ceea ce face, dar pus întotdeauna pe construcție, nu pe distrugere”. Apreciat de mulți pentru cariera în lumea filmului, Sergiu Nicolaescu este una dintre cele mai prezente figuri ale vieții românești post-decembriste.

93. OCTAVIAN PALER

“În toată tinerețea mea am trăit un delir al lecturii”. Are peste 20 de cărți publicate. După evenimentele din decembrie 1989 a fondat împreună cu Ana Blandiana, Gabriel Liiceanu ș.a. Grupul de Dialog Social . Devine, pe rând, editorialist al ziarelor România liberă , Cotidianul și Ziua . Eseist, reputat jurnalist și editorialist român, comentator al fenomenelor politice și culturale românești.

94. EROUL NECUNOSCUT

După Primul Război Mondial, România a fost printre primele state, care, urmând exemplul Franței, a decis să înalțe un monument dedicat memoriei celor care s-au jertfit pe câmpul de luptă. În prezența familiei regale, în Parcul Carol I, a avut loc ceremonia reînhumării Eroului Necunoscut. În 1958, monumentul funerar a fost demontat și strămutat, în mare taină, la Mausoleul din Mărășești. Abia după 22 decembrie 1989 Eroul Necunoscut a revenit acolo unde îi era locul de veci.

95. CIPRIAN PORUMBESCU

Format în perioada trezirii conștiintei naționale, a compus multe dintre cântecele noastre naționale: «Pe-al nostru steag e scris: Unire», cântecul pentru «1 Mai», celebra Baladă. Muzica sa avea puterea de-a cuceri marele public pentru simplul motiv că răspundea nevoilor sale sufletești.

96. NICOLAE COVACI

Cântă într-o formație rock. N-ar fi mare lucru, dacă n-ar face-o, neîntrerupt, de peste 40 de ani. Au travesat, netulburați, mode, țări și epoci istorice. Doar ei și Rolling Stones sunt de atâta timp pe scenă. Dintre trupele românești, ei sunt Cei ce ne-au dat nume. Ca și Phoenix- ul său, Nicu Covaci nu are vârstă și nu obosește niciodată.

97. DUMITRU PRUNARIU

Primul român care a ajuns în spațiu, la bordul navei Soiuz 40, grație unui program spațial româno-sovietic. Prunariu este convins că există viață extraterestră.

98. IANCU DE HUNEDOARA

Ultimul cruciat și-a propus să elibereze teritoriile din Europa ocupate de otomani. Lider în “Campania cea lungă”, cavaler al luptei antiotomane, apărător al civilizației europene.

99. CONSTANTIN NOICA

Nu numai că și-a dat doctoratul în filosofie cu “Schiță pentru istoria lui Cum e cu putință ceva nou”, dar a și venit cu o nouă rostire și o nouă filosofie a ființei românești. Și-a stabilit sistemul filosofic în domiciliu obligatoriu, l-a adâncit în închisoare și l-a împărtășit discipolilor la Păltiniș, o adevărată și singulară școală de gîndire de tip socratic.

100. BADEA CÂRŢAN

A bătut pe jos drumul Romei pentru a vedea cu ochii lui cine sunt “mama și tata” românilor. Se întâmpla în urmă cu peste 100 de ani, iar autorul era un simplu cioban din Ardeal. Baciul din Cârțișoara s-a învârtit în jurul stâlpului uriaș până când a citit toată istoria de pe el. Apoi a vărsat la piciorul Columnei un săculeț cu pământ luat din grădina casei. A doua zi, pe prima pagină a tuturor ziarelor din Roma stătea scris cu litere de-o șchioapă: „A coborât un dac de pe Columnă!”. Era Badea Cârțan.